Što se zaista krije iza najpoznatijih pjesama Beatlesa?Već desetljećima pjesme Beatlesa intrigiraju mnoge, a oko nekih su se stihova razvile razne teorije, poput onih da su Beatlesi pjevali o drogama, ratu, prostitutkama... Istina vjerojatno nikada do kraja neće biti razjašnjena, ali iza pjesama Beatlesa kriju se mnoge zanimljive i intrigirajuće činjenice. Pogledajte pjeva li se u Lucy in the Sky with Diamonds stvarno o LSD-u, kome se obraćao Lennon u pjesmi Help! te tko je Jude u pjesmi Hey Jude...
Pjesme Beatlesa najčešće su pisali John Lennon i Paul McCartney, dok su George Harrison i Ringo Starr povremeno intervenirali. Ranijim su stihovima dominirale teme poput žena, ljubavi i posla, ali kada je bend otkrio drogu – prvo marihuanu uz Boba Dylana, a zatim i LSD – pjesme su dobile nove dimenzije. Primjerice, Strawberry Fields i Penny Lane predstavljaju nov, psihodeličan pogled na radničku klasu poslijeratnog Liverpoola. Lagane stihove s početka karijere kasnije su zamijenile mračnije i iskrenije teme. Na Lennona je, dakako, kasnije poprilično utjecala veza s Yoko Ono, a McCartney je istovremeno težio "mainstreamu". No, pogledajmo o čemu su zapravo pjevale neke od najpoznatijih pjesama Beatlesa te kako su zapravo nastale...

Help! (1965.)John Lennon je opisivao vrijeme nastanka ove pjesme kao "razdoblje debelog Elvisa". U jednom je intervjuu izjavio kako mu je to najdraža pjesma Beatlesa jer je iskrena, a stihovi i danas nose jednaku poruku. "Osjećam se sigurnim jer sam tada bio tako samosvjestan. Samo sam pjevajući tražio pomoć i ozbiljno sam to mislio", rekao je John. McCartney je pomogao Lennonu pri pisanju pjesme, ali je tek godinama kasnije shvatio kako je John uistinu tražio pomoć.
Pjesmu su obradili mnogi glazbenici: Bananarama, Count Basie, The Carpenters, Tommy Castro, The Charles River Valley Boys, The Crusaders, The Damned, Howie Day, DC Talk, Deep Purple, Extreme, Jad Fair, John Farnham, Jose Feliciano, The Four Tops, Henry Gross, John's Children, R. Stevie Moore, The Newbeats, Dolly Parton, David Porter, Isaac Scott, Peter Sellers, Michael Stanley, The Tremeloes, Tina Turner, U2 i Caetano Veloso.




Yellow Submarine (1966.)Teorija glasi kako je jedne večeri Paul uranjao u san, a obuzele su ga neobične misli. Počeo je razmišljati o tome kako svi mi živimo u žutoj podmornici... No, druga teorija tvrdi kako je MCartney jednostavno želio napisati pjesmu za djecu, a upravo je zbog toga u stihovima koristio kratke riječi kako bi pjesma bila prikladna za najmanje. Pjesmu je otpjevao Ringo, a, iako su postojale teorije da pjesma govori o stvarnim podmornicama i ratu ili čak od nekoj vrsti droge koja se zvala Yellow submarine, McCartney i dalje tvrdi kako je to tek pjesma za djecu...




Lucy in the Sky with Diamonds (1967.)Mnogi fanovi smatraju kako ova pjesma govori o haluciogenoj drogi LSD jer se LSD može shvatiti kao skraćenica za ime pjesme, a i sam je tekst poprilično psihodeličan. No, Lennon je tvrdio kako je ime pjesme nastalo prema crtežu njegova sina Juliana koji je nacrtao prijateljicu Lucy O'Donnell. Fanovi su bili skeptični prema tom objašnjenju, no Julian je kasnije objavio navedeni crtež. Unatoč tomu, BBC je zabranio puštanje navedene pjesme.
1974. su godine istraživači Donald Johanson i Tom Gray nazvali su kostur najpoznatijeg Australopiteka, pronađenog u Etiopiji, Lucy, prema pjesmi Beatlesa koja je svirala kada su istraživači sa svojim timom slavili pronalazak u kampu. Glumac William Shatner, poznat prema ulozi kapetana Kirka u Zvjezdanim stazama, napravio je obradu navedene pjesme u svom dramatičnom razgovornom stilu. Prema nekim istraživanjima, navedena je izvedba proglašena najgorom obradom neke pjesme Beatlesa.




All You Need is Love (1967.)Navedena je pjesma bila poprilično popularna za vrijeme antiratnog pokreta u šezdesetima. Pjesma je puštena u sredini Ljeta ljubavi, 1967. godine, i postala je centralna poruka koju su mladi htjeli poslati svijetu. Beatlesi su ju napisali za dva tjedna, a objavljena je brže negoli ikoja druga njihova pjesma. Ringov drugi sin, Jason, rođen je na dan kad je All You Need is Love postala brojem jedan u Americi, a zanimljivo je što je Jason također postao bubnjar.
Papir na kojemu je Lennon vlastitom rukom ispisao stihove pjesme prodan je za milijun dolara 2005. godine. John je ostavio papir u studiju BBC-a nakon nastupa uživo, a uzeo ga je jedan od zaposlenika.



Hey Jude (1968.)Ovu je pjesmu također napisao Paul i to za Johnova tada petogodišnjeg sina Juliana, za vrijeme Lennonova razvoda od njegove prve žene Cynthie. Pjesma se originalno trebala zvati Hey Jules, no McCartney ju je promijenio u Jude, prema liku Judu iz mjuzikla Oklahoma!. Neki tvrde kako je John bio uvjeren kako je pjesma namijenjena njemu, kao potpora za vezu s Yoko.
Ovo je najduži singl Beatlesa, traje 7 minuta i 11 sekundi, a u to je vrijeme bio najduži singl ikad izdan. Osim toga, to je komercijalno najuspješnija pjesma Beatlesa. Bila je proglašena brojem jedan u 12 zemalja, a do kraja 1968. prodana je u pet milijuna primjeraka.




Let It Be (1970.)"When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me, speaking words of wisdom, let it be" - početni su stihovi navedene pjesme. Iako su mnogi kršćani smatrali kako se Mary odnosi na Mariju, Isusovu majku, riječ je o Mary, Paulovoj majci koja je umrla kada je imao14 godina. Jedne ju je večeri Paul sanjao, a kako je u to vrijeme bio poprilično tjeskoban, mama mu je govorila mudre riječi koje su ga smirile, a to ga je ponukalo i da napiše navedenu pjesmu. Ovo je prva pjesma koja je puštena u tadašnjem Sovjetskom savezu, ali tek 1972. godine, a svirana je na pogrebu Linde McCartney, Paulove supruge.
Ulica Sezam upotrijebila je ovu pjesmu za učenje slova b - ime pjesme promijenjeno je u Letter B, a stihovi označavaju listu riječi koje započinju navedenim slovom.



MiB
06.03.2009. u 15:19 • 4 KomentaraPrint#