Seirei No Morbito - jedan od najljepše animiranih animeaGuardian of sacred spirit iliti Seirei no Moribito spada u avanturističke/fantasy anime. Iako nismo osobiti ljubitelji fantasy animea, i kao takvi smo s određenom zadrškom krenuli gledati navedenu seriju, no naše strepnje od lošeg animea i loše radnje, nakon odgledane prve epizode, pokazale su se kao potpuno neopravdane. Čak štoviše, ostali smo ugodno iznenađeni kvalitetom crtanja i same priče. Moramo dodati - Seirei No Morbitoa predstavlja jednu od najljepših animacija koje smo vidjeli na ekranu.



Seirei No Morbito - jedan od najljepše animiranih animeaGlavni su akteri priče princ Chagum te Balsa, tjelohraniteljica koju je prinčeva majka zamolila da pazi na njezinog sina. Princu Chagumu prijeti stalna opasnost po njegov život od strane kraljeve specijalne postrojbe vojnika. Naime, vojnici su dobili naredbu da ubiju princa Chaguma jer se u njegovom tijelu nalazi jaje vodenog demona te je njegova smrt potrebna kako bi zemlja i dalje imala plodan urod. Međutim, velike im probleme radi Balsa - tjelohraniteljica se izvrsno služi vrlo starim kopljem (i ne, nije od njezinog oca - priča je ipak malo zamršenija) i predstavlja jednu od najboljih ženskih likova od svih animea koje smu do sada vidjeli. Radi se o naizgled jednostavnoj djevojci, ali djevojci koja zna što hoće i koja drži do časti i prijateljstva. Balsa je jedna od najboljih boraca i nijedna borba joj ne bi trebala predstavljati problem. No, ona se zavjetovala da neće oduzeti nijedan život (sami otkrijte zašto) te kod svakog okršaja mora paziti da ne ubije svog protivnika.

Seirei No Morbito - jedan od najljepše animiranih animea
Balsi i Chagumu u njihovom bijegu i skrivanju od vojske pomažu raznoliki prijatelji, među kojima se posebno ističe Tanda. Radi se o lokalnom travaru/doktoru kod kojeg je odmah u početku serije vidljivo kako gaji duboke osjećaje prema Balsi. Ne smijemo zaboraviti ni Torogai - staru baku shamana koja je polukomičan lik zajedno sa svojim malim psom na glavi. Treba napomenuti da su likovi vrlo prirodno napravljeni, ne samo u anatomskom smislu, već i u njihovom ponašanju. Ipak, ono što nam se u samoj priči najviše sviđa je, prije svega, izvrsna izgradnja samih likova i njihovih odnosa tijekom vremena te ujednačena izgradnja same priče na način da nam ni u jednom trenutku nije dosadno, stoga nakon svake odgledane epizode jedva se može dočekati iduća.

Seirei No Morbito - jedan od najljepše animiranih animea
Akcijski su dijelovi su posebna priča - izvrsno su napravljeni sa nevjerovatno fluidnim kretanjima likova. Oni s preciznijim okom odmah će primijetiti upotrebu različitih stilova borbe kod različitih likova. Vidljivo je da su borbe bile pažljivo isplanirane i koreografirane te, iako bismo voljeli da ih je bilo više, one bi uzele previše vremena potrebnog za razvoj same priče i likova.

Seirei No Morbito - jedan od najljepše animiranih animea
Animacija samog animea je na izvrsnom nivou. Ona predstavlja možda i najbolji dio ovog animea - kretanje likova, životinja, pa i drveća što se njiše na vjetru izgleda nevjerojatno prirodno. Velika je pažnja bila posvećena i najmanjim detaljima što se vidi u apsolutno svakom trenutku. Stoga ni ne čudi naša prva reakcija - u jednome smo trenutku pomislili kako gledamo film umjesto animirane serije. Uistinu, produkcija ovog animea je na visokom nivou, a u samoj se animaciji posebno ističe pozadina, odnosno, priroda. Ona, zajedno sa svim planinama, rijekama i šumama izgleda jednostavno predivno.



Seirei No Morbito predstavlja jednu od najboljih avantura, zajedno sa svim onim elementima koji čine jednu izvrsnu priču poput elemenata humora, drame, ljudskih osjećaja, ljubavi i akcije. Stoga, ukoliko imate imalo mašte i nešto slobodnog vremena, dopustite da vas predivni svijet Seirei No Morbitoa zarobi.


Davorin
23.02.2009. u 11:20 • 3 KomentaraPrint#