Yes ManJames Eugene Redmond Carrey, poznatiji kao Jim Carrey, filmska je legenda američke komedije. Poznat po svojoj maničnoj, spontanoj, urnebesnoj komici nasmijava publiku već dugi niz godina. Iako se okušao i u ozbiljnijim filmovima, dramama poput Trumanov show ili Vječni sjaj nepobjedivog uma, gdje se dokazao kao izuzetno kvalitetan glumac, obožavatelji Jima Carreya najviše se vesele njegovim komedijama. Stoga vam s oduševljenjem javljamo da 19. prosinca izlazi njegov novi film, komedija Yes Man čiji je scenarij i više nego obećavajući. Mnogi filmski kritičari neprestano napominju da Carreyeva slava još nije dosegla vrhunac, da još mnogo toga može ponuditi filmskoj industriji te da njegovi najbolji filmovi možda tek dolaze…

Zavirimo na trenutak u scenarij filma Yes Man. Film se temelji na istinitoj priči, odnosno, knjizi Yes Man, objavljenoj 2005. godine, škotskog pisca Dannyja Wallacea. Carrey glumi Carla Allena, čovjeka koji je odlučio na svaki izazov u životu odgovarati potvrdno godinu dana, što će rezultirati raznim komičnim situacijama. Carrey je pristao na ovu ulogu usprkos tome što za to nije plaćen ni novčića - njegova zarada temeljit će se isključivo na uspjehu filma. Hoće li Carrey podebljati svoj novčanik masnom zaradom, vidjet ćemo uskoro, a uzevši u obzir prošlost ovog slavnog glumca, u uspjeh ne sumnjamo.

Komičar od rođenjaKomičar od rođenjaBiti komičar za Jima Carreya nije samo posao, već dio života. Od malih nogu znao je što želi i u čemu je najbolji, dakako, u nasmijavanju publike. Carrey se nije proslavio preko noći, već je korak po korak gradio svoju karijeru, ne znajući što donosi sutra. Rođen je u siromašnoj obitelji i novčana mu neimaština nije bila strana. Radio je razne "šljakerske“ poslove kako bi pomogao obitelji, a komedija mu je bila jedina prava ljubav. U početku je zabavljao i nasmijavao svoje ukućane raznim forama, u školi nije imao mira dok pri kraju sata ne bi izveo neki stand-up nastup pred razredom i prijateljima, a, eto, malo-pomalo svojim je komičnim nastupima pridobio cijeli svijet. Carreyeva hiperaktivnost rezultirala je ranim odlaskom iz škole, već sa šesnaest godina zauvijek je napustio školske klupe. Kasnih 70-ih počinje raditi u komičarskim klubovima, oponašajući poznate ličnosti poput Michaela Landona, Jamesa Stewarta, Henryja Fondu, Gandhija i Elvisa. 1979. seli u Los Angeles i počinje raditi u klubu The Comedy Store, gdje ga zamjećuje komičar Rodney Dangerfield. Dangerfieldu se toliko sviđala Carreyjeva gluma da je s njim sklopio ugovor za svoje nastupe na otvorenoj turneji. Ubrzo nakon toga Carrey započinje i svoju filmsku karijeru.

Prve uloge slavnog komičaraRubberfaceI prije nego se proslavio filmovima Ace Ventura te Glup i gluplji 1994., Carrey je ostvario zapažene uloge u možda ne baš toliko poznatim filmovima i tv-serijama. Možemo ga pratiti na filmskim platnima od davne 1980. godine. Te godine dobiva sporednu ulogu u seks-komediji The Sex And Violence Family Hour. Film traje točno sat vremena, nakon čega sljedeće 24 minute film zaokupi pet žena, potpuno golih, koje plešu i jednostavno pričaju o sebi i svojim životima. Slijedi film Rubberface, prvotno nazvan Introducing... Janet u kojemu Jim Carrey dobiva prvu veću ulogu. Glumi Tonyja Maronija, dečka koji za život zarađuje pranjem posuđa. On je ne baš uspješni komičar koji upoznaje Janet, pametnu djevojku s pregrštom komičnih ideja, koja mu odluči pisati materijal za njegove stand-up nastupe.


Copper Mountain1983. godine izlazi film Copper Mountain, komedija o dvojici prijatelja koji putuju u Colorado. Jedan od njih je Bobby Todd, dakako, naš Jim Carrey koji kroz cijelo putovanje zavodi djevojke. The Duck Factory je NBC-eva televizijska serija iz 1984. godine u kojoj glavnu ulogu dobiva Jim Carrey. Glumi Skipa Tarkentona, zaposlenika tvrtke Buddy Winkler Productions koja se bavi crtanim filmovima. Skip dolazi u Hoolywood tražeći posao te dolazi na mjesto pokojnog Buddyja Winklera, poznatog animatora crtića. Serija se emitirala u 13 epizoda, a iste godine, 1984. je i ukinuta. Slijede manje zapažene uloge, tek neznatna pojavljivanja u filmovima The Pink Cadillac, Earth Girls Are Easy, High Strunt, Doing Time On Maple Drive…


In Living ColorCarreyevi, iako do tada neznatni, filmski uspjesi dovode ga do prijateljstva s Damonom Wayansom. Wayansov brat, Keenen Ivory Wayans, radio je na sastavljanju humorističnog showa pod nazivom In Living Color i unajmio Carreyja da bude član njegove postave. Carrey je bio jedini bijelac koji je nastupao u tom showu, a njegovi neobični likovi i način nastupa ubrzo su skrenuli pozornost na njega. Uspjeh u In living Colors doveo ga je do prve megauspješne uloge u filmu Ace Ventura. Od tog trenutka do danas Carrey niže bolji film za boljim - Maska (The Mask), Glup i gluplji (Dumb & Dumber), Batman Forever, Nepodnošljivi gnjavator (The Cable Guy), Lažljivac (Liar Liar), Trumanov show (The Truman Show), Čovjek na mjesecu (Man on the Moon), Ja, ja i Irena (Me, Myself & Irene), Vječni sjaj nepobjedivog uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), Frka s Dickom i Jane (Fun with Dick and Jane)… Dakako, ima ih još, a mi se nadamo se da će Carrey još dugo, dugo sjati na filmskim platnima.


Jim Carrey u ženskom kupaćemZa neke ljude Carrey će se činiti pomalo uvrnutim kad prošeta plažom u kupaćem kostimu svoje drage, no on samo na taj način ističe svoju genijalnost i nesputanost. Spontani i komični pokreti poput tikova, tupavi pogled, konjski zubi i osmijeh od uha do uha…da, to je naš Jim Carrey.



Mya
01.12.2008. u 19:06 • 5 KomentaraPrint#