James Bond logoNajnoviji James Bond je stigao. Već za nekoliko sati počinje se prikazivati i u našim kinima, ali ma koliko god simpatija gajili prema najpoznatijem špijunu u svijetu filma i koliko god veliki poklonici bili njegova lika i djela, teško se otimamo dojmu da to više nije onaj James Bond koji je zaslužio da ga kujemo u zvijezde.
Zašto? Iako ni nama samima nije najjasnije, pokušat ćemo pronaći razloge u onome što obilježava sam Bondov lik ili bar ono što bi trebalo.

Nazivjames BondZa početak, tu je ime novog nastavka. Ne možemo zamjeriti prevoditeljima što su kao hrvatski naziv uzeli "Zrno utjehe" jer otprilike, to jest to. Ali… "Zrno utjehe"… Da ne znamo da se radi o najnovijem James Bondu, prvi dojam bi bio da je to neki od onih obiteljskih filmova snimljenih po istinitom događaju, kakvi se obično prikazuju u poslijepodnevnim satima na HRT-u, a kojima se radnja redovno svodi na to da je netko stradao ili obolio od nečega, pa nas se po dva sata prisiljava da gledamo kako se njegova obitelj nosi s tim te kako na kraju uvijek trijumfira ljudski duh, hrabrost i zajedništvo. Dakle, već sam naslov je "lejm", više preferiramo one tipa: Thunderball, Live and let die, The man with the golden gun itd. Ne treba puno mozgati da se zaključi da su nazivi gotovo svih prethodnika bili puno upečatljiviji i davali bar naznaku da se radi o filmu iz James Bond serijala.


Glavni glumacJames BondDaniel Craig već je šesti James Bond, no izmjene su svakako bile nužne, jer da je u filmskom serijalu koji broji 23 nastavka ostao prvotni glumac, to nikako ne bi izgledalo dobro (možda bi se čak u tom slučaju film mogao zvati James Bond: Čovjek s Artritisom). No, što je tu je, Daniel Craig je aktualni James Bond, a i na to imamo neke zamjerke. Bond bi trebao biti britanski špijun, elegantan, profinjen, školovan, vrhunskog ukusa i znanja s nekoliko stotina područja, natprosječno inteligentan, šeretskog osmjeha, neodoljiv ženama itd.
Već u prethodnom nastavku (Casino Royale) bio je jasan taj zaokret u Bondovom liku, jer u njemu Daniel Craig više djeluje kao ulični borac ili lokalni batinaš nego elegantni špijun. Jednostavno ne izgleda prirodno u crnom odijelu, s votka-martinijem u ruci, dok baca dvosmislene doskočice pripadnicama ljepšeg spola - prije bi mu pristajala karirana košulja, šilterica i pivo. Sean Connery je ipak originalni Bond i imao je neki šarm koji Craig nema, Roger Moore ima specifične crte lica, pa vrlo često izgleda kao neka baka, ali opet može proći kao špijun sa svim potrebnim epitetima, George Lazenby je jednostavno smiješan pa ga ne uzimamo za ozbiljno, a uostalom i snimio je samo jedan film, Timothy Dalton je snimio jedan više, a ni s njim nismo baš oduševljeni (također djeluje malo sirovo i nedovoljno elegantno za lik Bonda) i na kraju tu je još Pierce Brosnan koji djeluje kao definicija James Bonda i teško bi našli ikakvu zamjerku za njegov izbor. Dakle, Daniel Craig nije dobar izbor za ovu ulogu jer jednostavno izgleda kao sušta suprotnost svih dosadašnjih Bondova i ruši nam sliku o voljenome špijunu (a uza sve to, još je i plav, preko čega je teško prijeći).


Ženebond girlJedna od stvari po kojima je James Bond najpoznatiji su žene koje je imao (pod ''imao'' ne mislimo na to da su bile u njegovu vlasništvu, već da je došlo do snošaja između Bonda i dotičnih). Ono što se najprije može primijetiti prilikom usporedbe starih filmova s ovima novijeg datuma je to da im se drastično smanjio broj (ne filmovima, ženama). To je donekle jasno ako se zna da zbog povećanog širenja spolno prenosivih bolesti nije više bilo poželjno na filmu prikazivati učestale izmjene partnera (ne poslovnih partnera, već onih koje upoznate, u biblijskom smislu), pa je tako Bond morao ostati bez mnogih družica i ograničiti se na jednu do dvije po filmu. Sljedeće što se primjećuje je to da je postao puno nježniji prema njima , jer dok je u nekima od prvih filmova znao udijeliti i pokoji šamar (nakon čega su redovno shvatile da ga još više vole) ili izvršiti radnje koje bi se lako mogle okarakterizirati kao silovanje (govorila je ne, čak se i branila, ali nakon što ju je ''uzeo'' pomirila se s tim), danas se svelo na to da je najgora stvar koju će Bond napraviti ženi imati snošaj s njom bez da mu to išta znači…
Također je tu i nedostatak zanimljivih imena. Posljednje Bond djevojke zvale su se Miranda Frost, Jinx, Vesper Lynd, a najnovija se zove Camille. To su imena koja nikako ne prihvaćamo kao imena koja se trebaju pojaviti u James Bond filmovima, puno je zanimljivije bilo dok su imena bila prozirno dvosmislena s očitim seksualnim aluzijama, kao npr. Honey Ryder, Pussy Galore, Plenty O’Toole, Holly Goodhead ili Xenia Onatopp.



Posljednje ime Bondove družice koje smo mogli prihvatiti je iz 19. nastavka (The World Is Not Enough), a ime joj je Christmas Jones. Samo ime ne djeluje uopće kao nešto iz čega biste mogli izvući neke seksualne konotacije, sve do trenutka dok ju Bond ne obljubi, pa nakon snošaja kaže: "I thought Christmas only comes once a year." Nakon toga postaje jasno da dotična nuklearna fizičarka nosi jedno od čudnijih raspoloživih imena samo zato da bi Bond na kraju filma mogao ubaciti doskočicu na račun višestrukih orgazama.



Malo je vjerojatno da bi koji od budućih Bondova mogao donijeti nešto takvo, jer bi ga vjerojatno vojska dežurnih dušobrižnika dočekala na nož i proglasila šovinističkim, pa nam ostaje da se pomirimo s tim da Bond djevojke možda nikada više neće biti tako zabavne.


Besmislicejames bond gadgetAko je suditi po prethodnome Jamesu Bondu, koji je resetirao cijeli serijal, došao je kraj besmislicama koje su se počela pojavljivati skoro od samog starta serijala. Kad govorimo o besmislicama, mislimo na stvari za koje se vjerojatno nitko razuman ne bi sjetio uvrstiti ih u scenarij, ali su se ipak pojavljivale. Tu su među ostalima: borba dviju Romkinja koju okonča (a tko drugi nego...) James Bond, a kao nagradu dobiva njih obje na jednu noć (ne da ih vodi u kino ili na večeru, ma sigurno već znate za što); zatim su tu potpuno besmislene naprave legendarnog Q-a, kao telefonska govornica s ogromnim zračnim jastukom koja će u sebi zarobiti svakoga tko uđe u nju, kauč koji vas proguta ako sjednete na njega, kazetaš koji je ustvari bazuka, raketna invalidska kolica, digitalni sat koji printa poruke te, naposlijetku, nevidljivi auto.

james bond bondola
Nikako ne smijemo zaboraviti maskiranje u krokodila kako bi se prešlo jezero, pa zatim skakanje po krokodilima (također da bi se prešlo jezero), maskiranje u Japanca koje se svodi na oblačenje kimona i promjenu frizure, vožnja u bondoli (bondola = gondola, ono čime se vozite u Veneciji, ali ju u ovom slučaju vozi James Bond i može ju pretvoriti u super brzo plovilo pritiskom na jedno dugme) ili surfanje na Tsunamiju.
Očito je da je sve to stvar prošlosti, jer novi Bond ima sasvim razumne gadgete (a i nema ih nešto previše), a budući da i sam djeluje kao akcijski junak, većinu stvari može napraviti bez ikakvih pomagala. Vjerojatno je to i odgovor zašto nema onu profinjenost koju su imali prethodnici. Oni su za sve koristili najčudnija pomagala, pa se gotovo nikada nisu ni zaprljali, ni oznojili, a pogotovo ne raskrvarili, dok ovaj novi sve radi kao pravi akcijski junak, pa je već u prvim minutama svoje Bond karijere i prljav i znojan i krvav, a to je ipak nešto što više povezujemo sa likovima koje glume Schwarzenegger ili Stallone.

james bond


Ostalovodka martiniČim su se pojavile prve glasine o novomu Bondu, jedna od njih je bila da će u povijest otići poznata uzrečica: ''My name is Bond, James Bond.'' Budući da je to trade mark samog lika Jamesa Bonda, pravi ljubitelji su vjerojatno pomislili kako je došlo vrijeme da se skonča one koji su se drznuli izvesti takvu promjenu, ali budući da smo kopajući po raznim neslužbenim trailerima za Quantum of Solace naišli na trenutke u kojima izgovara tu poznatu uzrečicu, još uvijek se nadamo da to nije nešto izrezano iz prethodnog filma, već da će se Bond i dalje tako predstavljati. Sljedeća stvar koja je još više uznemirujuća je to da James Bond više ne pije vodka-martini (shaken not stirred), već Coca Colu (i to onu bez šećera). Nakon ovoga jasno je da scenaristima ništa nije sveto te da su zbog sponzorskog ugovora odlučili ubiti jednu od najpoznatijih uzrečica u povijesti filma. No tu treba uzeti u obzir i to da je u početcima James Bond i pušio, ali je davnih dana prestao, budući da je sada prestao i piti, gotovo je bez poroka (osim što povremeno ubija ljude). Očito je netko mislio da Bond daje loš primjer mladima, ali ipak… Dok god ubija i snubi nebrojene žene, pokoji vodka-martini najmanji je problem.
U dosadašnjim filmovima, Bond je popio nešto preko 90 alkoholnih pića, s njim su pile i njegove žene i njegovi prijatelji, ali gotovo nikada negativci. Štoviše, svi negativci u svim prethodnim filmovima popili su svega 7 alkoholnih pića. Iz toga je lako povući zaključak da novi scenaristi uopće nisu ljubitelji lika i djela James Bonda jer ga žele učiniti negativcem.

Iz svega navedenog sasvim je jasno otkud sumnja u novoga James Bonda i strah od odlaska u kino na premijeru. Sve ono što je do sada predstavljalo lik ovoga super-špijuna s vremenom je nestalo, a brisanjem nekih od njegovih najpoznatijih navika dovodi se do toga da se James Bond utapa u mnoštvu istih akcijskih junaka i više ni po čemu ne odskače od sivila cijelog žanra...

...Pa ako i vi propuštate pogledati najnovije Bondove avanture na velikom platnu, donosimo vam bar trailer.



GG
06.11.2008. u 17:03 • 15 KomentaraPrint#