HalloweenPovijest horora ne bi bila potpuna kad bismo zaobišli dvadesete godine 20. stoljeća kada nastaje, javnosti možda najpoznatiji stariji horor film, Nosferatu, A Symphony of Terror iz 1922., redatelja Murnaua, kao prva filmska verzija Drakule. Grotesknu, zlokobnu figuru Drakule, odnosno, Nosferatua, utjelovio je Max Schreck čiju ružnoću i ogavnost teško da je nadmašio ikoji vampir do sada. Zanimljivo je istaknuti da je film zapravo plagijat priče o Drakuli, tj. smiona krađa sadržaja romana Drakula, znamenutog Brama Stokera. Kako bi se zaštitio od optužbi, redatelj je promijenio imena likovima, pa je grof Drakula postao grof Orlok, a London kao mjesto radnje zamjenjen je Bremenom. 2000. godine John Malkovich ponovno je oživio legendu o Nosferatu i snimio film Shadow of the Vampire.

DraculaTridesetih godina 20. stoljeća, razvojem zvuka, horor-film počinje vrištati. Tihe, groteskne spodobe koje šeću među smrtnicima zamijenila su čudovišta koja zavijaju, gunđaju, cvile, jecaju. Razvojem zvučnih efekata horor-filmovi obavezno dolaze uz stravičnu, iritirajuću glazbu koja podiže napetost i ledi krv u žilama. Horor filmovi 30-ih najčešće su egzotične priče smještene u nepoznate krajeve s likovima čudnih naglasaka. To se desetljeće najviše posrećilo dvojici glumaca - Beli Lugosiju i Borisu Karloffu koji su oživjeli Draculu i Frankensteina i postali vječne legendem a njih su dvojica još uvijek sinonimi za prave horor glumce. Tridesete godine donose nam nezaboravne horor klasike poput The Mummy, King Kong, Bride of Frankenstein.

Invasion of the Body SnatchersAtomsko doba 50-ih godina donijelo je i novi izgled horor likova. Čudovišta dobivaju abnormalne proporcije. Razlozi - izloženost radioaktivnosti, izljev toksičnih kemikalija ili nešto treće. Takvi "izrodi" i mutanti ne samo da nisu ugodni za oko već predstavljaju opasnost za čitavo čovječanstvo. The Fly, Invasion of the Body Snatchers, The Night of the Hunter, The Thing From Another World samo su neki od horor-filmova 50-ih.







PsychoŠezdesete godine donose novu vrstu horor-filma koja uporište nalazi u stvarnosti i događajima iz svijeta. Čudovišta postaju stvarni ljudi, poremećeni manijaci koje život nije mazio pa se osvećuju ljudima. Hitchcockov Psycho jedan je od takvih filmova. Upoznaje nas s Normanom Batesom, naizgled posve normalnim čovjekom za kojeg se ispostavi da je pravo čudovište. Film Psycho obrađuje ljudsku izopačenost i preispituje granice ljudske ludosti, a smješten u stvarni, mogući ambijent gledateljima daje do znanja da takvih "Normana Batesa" ima i izvan filmskoga platna. Napeta scena s nožem i djevojkom pod tušem uz općepoznatu iritirajuću popratnu glazbu postala je simbol horora i održala se do danas, pa ju mnogi horor-filmovi koriste i ponavljaju. The Birds, također Hitchockov film, svjedoči o tome što se događa kada priroda poludi, točnije kada dođe do invazije ptica. Night of The Living Dead, čiji, sad već pomalo smiješni, trailer možete pogledati nešto niže, Rosemary's Baby, Two Thousand Maniacs neki su od horor filmova koje je filmska industrija 60-ih godina iznijela na svjetlo dana.



Polako se bližimo sedamdesetim godinama, još strašnijim i brutalnijim hororima, no više o tome u sljedećem nastavku!
Mya
26.10.2008. u 22:10 • 6 KomentaraPrint#