">Scarface

subota, 18.10.2008.
Zahvaljujući istoimenom Holywoodskom filmu s Al Pacinom, nadimak Scarface postao je svjetski poznat, ali upravo zbog istoga filma dolazi do učestale zabune da se radi o biografskom filmu pravoga Scarfacea, Al Caponea.
Daleko od toga da nismo ljubitelji toga klasika koji je žario i palio još prije 25 godina, ali sličnost priče Tonyja Montane i Alphonsea Gabriela Caponea ima samo jednu dodirnu točku, a to je da su se obojica bavila ne tako čistim poslovima (pri tom nikako ne mislimo da su bili radnici gradske čistoće ili rudari). No unatoč ukradenom, već proslavljenom, nadimku i smještanjem uz njega priče koja s pravim Scarfaceom ima veze koliko i Mongoli s mongoloidima, ne možemo osuđivati ni Olivera Stonea što se njime poslužio u scenariju, ni Briana De Palmu što je po tom scenariju snimio film, jer priča pravoga Scarfacea vjerojatno ne bi bila toliko zanimljiva. No da biste mogli sami prosuditi, donosimo vam osnovne razlike između pravoga i filmskoga kralja podzemlja.


Početci
Scarface - početci
Početci Al Caponea, bili su i više nego zanimljivi i prepuni događanja. Već s 12 godina, istukao je svoga učitelja u osnovnoj školi iz koje je netom nakon toga bio izbačen. Odmah se vidjelo da je to napredno dijete pred kojim je svijetla budućnost, naravno, ako preživi do punoljetnosti. Sljedećih šest godina je proveo na ulici kao član jedne Brooklynske bande, a čim je postao punoljetan zaposlio se kao konobar u restoranu koji su svojevremeno posjećivali mafijaši. Vještinom svakog mladog i nadobudnog konobara pokušao je bezobrazno snubiti sestru već renomiranog mafijaša, ali neuspješno, jer je taj pokušaj završio izrezbarenim licem i novim, popularnim nadimkom.

Mladi dani Tonyja Montane su nam nepoznanica, jer film njegovu priču počinje pratiti 1980. kada je kao 20-ineštogodišnjak s Kube došao u SAD u potragu za ''Američkim snom''. Nakon dolaska smješta se u kamp s ostalim Kubancima i zapošljava u lokalnoj pečenjarnici, što nije bilo ni nalik onome što je on zamišljao, pa bez ikakvih problema prihvaća poslove naručenih ubojstava, preuzimanja pošiljki droge, smaknuća članova protivničkih bandi i sve ostalo što donosi veću lovu nego rad ispred vrućeg lima.

Uspon
Scarface - uspon
Oba Scarfacea su bili poznati po tome što su bili na samom vrhu, a put do vrha je dug i mukotrpan.
Al Capone je svoj uspon počeo nakon što je zaradio slavni ožiljak i skompao se s Frankom Galluciem (koji mu je i podario taj ožiljak). Budući da je bio prilično brutalan počeo je raditi kao utjerivač dugova, ali ipak je bio malo prebrutalan, zbog čega je morao pobjeći u Chicago. Tamo nastavlja raditi za mafiju, ali ubrzo ubija glavu obitelji za koju je radio i dolazi na čelo iste. Nakon toga, serijom ubojstava, ucjena i prijetnji podređuje si ostale čikaške obitelji i postaje najveći "mobster" u SAD-u s više od 1000 ljudi ispod sebe.

Tony Montana je imao u mnogočemu sličan uspon. Od običnog potrčka i lika koji će izbosti neistomišljenike svojih nadređenih, do vrha je došao pobivši sve koji su bili iznad njega. Razlika od Al Caponea je u tome što on zbog svojih brutalnih metoda nije morao bježati, već je bio nagrađen i napredovao na mafijaškoj ljestvici, a kada je bio dovoljno blizu vrhu, smaknuo ga je da bi sam mogao tamo zasjesti (i naravno preuzeti šefovu ženu, kako to već običava kada smaknete šefa).

Karijera
Scarface - karijera
Karijera je jedina stvar koju oba Scarfacea dijele. Oba su se bavili mnoštvom stvari, ali glavnina njihova posla se svodila na trgovinu, dakle oba su bili trgovci.
Al Capone je trgovao alkoholom za vrijeme prohibicije (zabrana proizvodnje i prometa alkohola u SAD-u 20-ih godina 20. stoljeća), vodio je vrlo uspješnu svodničku karijeru i bavio se odstrjelom neistomišljenika. Osim toga, imao je i lanac restorana u kojima se točio alkohol bez kontrole tadašnje vlasti, jer su isti upravo tamo ispijali čašice omiljenih napitaka. Družio se s ondašnjim celebrityjima i političarima i svugdje bio rado viđen.

Tony Montana je također trgovao, ali ne alkoholom, jer 80-ih godina 20. stoljeća više nije bilo prohibicije, ali je zato trgovina drogom cvjetala. Smaknuća neistomišljenika mu također nisu bila strana, ali na tome se nije zarađivalo, već samo održavalo sigurnost zarade od kokaina. Također je bio popularan i rado viđen u mondenim ugostiteljskim objektima, ali daleko od toga u kolikoj mjeri je to bio Al Capone, pa nije uživao u društvu slavnih, već samo najvjernijih prijatelja i suradnika.

Kraj
Scarface - kraj
Sam kraj Al Caponea ne predstavlja ni malo zanimljivu ni romantičnu podlogu za film, pa je vjerojatno stoga upravo priča Tonya Montane pretočena na veliko plano.
Al Capone je svoju karijeru okončao u zatvoru, gdje je završio zbog utaje poreza, što nije ni malo zanimljiv scenarij ako se radi o najvećem od svih mafijaša. Budući da je bio veliki ljubitelj prijateljica noći (onih koje se bave najstarijim zanatom, a pri tom ne mislimo na lov, ribolov i skupljanje plodova), bio je izložen i nekim rizicima, a jedan od njih je i sifilis. Upravo zbog sifilisa je i pušten iz zatvora, jer budući da je od njega potpuno propao, fizički i psihički, nije više bilo smisla držati ga tamo. Nakon izlaska iz zatvora, još je 8 godina bio biljka s mentalnim sposobnostima iste da bi naposljetku umro u krevetu 1947.

Smrt Tonyja Montane puno je zahvalnija za film. Živio je kao kralj i smaknut je na vrhuncu svoje moći kada je već rastjerao ili pobio sve oko sebe. No ni samo njegovo smaknuće nije bilo tako jednostavno, već je bio potreban cijeli odred istreniranih hitmana naoružanih strojnicama. Nakon što je pošmrkao šaku kokaina, upustio se u sraz s tom opakom bandom koja ga je došla smaknuti i potamanio desetke istih da bi na kraju skončao sa nekoliko stotina prostrijelih rana. Pravi romantični završetak jednog gangsterskog života.
GG
18.10.2008. u 09:30 • 3 KomentaraPrint#